pozdrav svima
programiram već par mjeseci u php.i nakon nekog vremena moja aplikacija koju san radio postajala je sve veća i sve više sam se gubio.
vrlo brzo sam skuzio kako mi je to programiranje sporo i dosta tesko na taj način.nakon nekog vremena cuo sam za pojam framework i zadnjih dana poceo sam uciti php cake.
i čini mi se super stvar iako mi je još sve dosta čudno i zbunjujuće.eto moje je pitanje dali vi koristite neki framework i koji,kakva su iskustva bla bla
ovo je nevjerojatn 10 min pkusavan napisati potpis,al ne ide pa ne ide
Koliko znam, wm je napravljen u njemu
Pozdrav rocco, sad si piko' temu koju volim 
Da bi opće mogli shvatiti kako framework radi bitno je znati objektno-orijentirano programirati u PHP-u. Znači obavezno štivo su klase te kako one funkcioniraju. Nebih ti preporučao da se upuštaš u frameworke bez barem nekog znanja OOP-a. Još jedna stvar koju obavezno valja proučiti je MVC paradigmu. Možda sve zvuči komplicirano, doista te ne poznam dovoljno da mogu skrojiti neki dojam voliš li raditi ili ne, ali kako god bilo moraš znati da korištenje frameworka povlači preskakanje iz proceduralnog u objektno-orijentiran (postoje neke iznimke : )) način programiranja koji dobar dio početnika (pogotovo, isključivo PHP programera) smatra iznimno teškom stvari.
Drugo što ti osobno nebih preporučio (dakle moje osobno mišljenje, opće nema veze sa ičim) je to da koristiš PHP Cake. Mislim da je taj framework previše kompliciran i iako dosta ljudi ga koristi i hvali, još više ljudi (među kojima sam ja) hvale CodeIgniter.
Zašto? Pa PHP Cake koristi indirektne metode pozivanja funkcija sa duplom dvotočkom ( :: ) što može jako zbuniti početnika. Druga stvar je jako jasna i kvalitetno objašnjena dokumentacija CodeIgniter-a, koja sadrži i primjere. Kada si početnik sa tim onda ti tablica koja ima napisano ime funkcija, imena varijabli i što vraćaju ništa ne znači već lijep primjer kako sve funkcionira.
Što se tiče WM-a, on je napravljen na frameworku ali to nije PHP Cake već smo ga sami napravili.
Dakle da malo rezimiram, na tebi je da odlučiš želiš li zaroniti odmah u neki framework ili prije toga malo proučiti OOP i MVC. Navedeni će ti doći kako god bilo, sam je pitanje oćeš li shvaćati kako oni funkcioniraju i kako koristiti framework. A što se mog izbora za framework tiče, kao što sam rekao to je CodeIgniter.
e tnx...ma znam ja oop(programirao sam dosta u c++) i mvc...bez toga nema dalje 
uglavnom...svak ima neki programski jezi koji voli,svaki framework ima svoje pluseve ili minuseve...ja sam počeo na php cakeu i još i ostat ću na njemu jer ne mislim da ce mi codelgniter ii zend ili nesto treće biti puno bolje il slično....uglavnom tnx to me zanimalo iskustva
btw prošli mjesec sam bio na seminaru gdje smo radili python i django tako da san tu naucio kako framework funkcinira i django naravno...e sadznam da je python puno bolji od php za web aplikacije al odlucio sam se nastaviti u php zato što python programera malo traži(ja još nigdje nisan vidio da netko traži python programera svi obicno traze php)...
ovo je nevjerojatn 10 min pkusavan napisati potpis,al ne ide pa ne ide
Oho, imamo iskusnog 
A gle, što se tiče Pythona za web, PHP je jednostavno više korišten i dostupniji te prema tome i korišteniji. Django ljudi koriste najviše zbog automatskog kreiranja administracije (iako i PHP ima svoje tu, poput Symfony).
Drago mi je da imaš stav, ja sam kažem svoje. Ono što mene zna smetati je glomaznost tih frameworka. Tu je CI najbolji, dapače čak Rasmus Lerdorf je to rekao 
Ali drž' se Pythona, I know I do
pozivanje sa :: se odnosi na statičke metode, a u Cake-u ih ima imalo, i to što ih ima ubačene su sa razlogom.
Inače cake je odličan i nije težak
Ja sam takodjer misljenja da se treba dobro nauciti php (proceduralni, oo+mvc), pa tek krenuti sa nekim frameworkom, jer framework gotovo da dodje jezik za sebe i bez poznavanja php bice ga tesko razumjeti.
@ Staticke metode
http://reinholdweber.com/?p=3-(vidjeti pod 1)
pozdrav
Editirano od mmikic, 1.6.2009 23:19
Ja bih ti isto preporučio CodeIgniter. Prije njega sam isprobao Cake.PHP, ali on mi je bio nekako zbunjujuć zbog onog njegovog "automagic"-a, tj. nisam znao što se događa u pozadini.
CodeIgniter mi daje svu slobodu u strukturiranju aplikacije (npr. viewovi u podmapama i imenima kako ja želim), a pozivanje viewova je slično include funkciji 
Ono što je isto bitno je da dolazi sa hrpom klasa i helpera koji će ti pomoći u svemu i svačemu (npr. paginacija...) i u User Guide-u su primjeri tako lijepo objašnjeni da bi ih i ne-programer shvatio 
I još je nešto bitno, a to je da od MVC možeš koristiti samo C ili V i C, ili M i V i C. Naravno, preporučam ti da koristiš sva tri dijela MVC-a, jer ako koristiš samo C, onda to nije MVC. Iako, ništa te ne sprječava da cijelu aplikaciju napišeš kao kontroler.
Zend-ov framework definitivno. Nedostaci su mu glomaznost i nekad zna biti zbunjujuc, ali jednostavno ima previse dobrih stvari i programerski praksi da bi ga ja zaobisao.